Crvenci
Sastojci: 2 l vode 20 kašika šećera 200 g gustina 40 g vanilinog šećera ili 1 kašika vanilinog ekstrakta 5 kapi ekstrakta od jagode ili maline Priprema: Lagan ko
Tatlije
Sastojci: 150 g masti 2 jaja ½ svežeg kvasca 2 kašike mleka kora limuna 300 g brašna 300 g šećera 1 čaša vode 1 vanilin šećer sok od pola limuna
Đuveč sa taranom
Sastojci: 500 g domaće tarane 500 g belog pilećeg mesa 1 veća glavica crnog luka 1 šargarepa 1 šolja soka od paradajza ulje, so Priprema: Doći u Vranje a ne p
Lučen gra
Sastojci: 500 g belog pasulja 2 glavice belog luka 1 kašika aleve paprike ulje, so Priprema: Čuveni vranjski specijalitet koji praktično predstavlja pire od pasulja ne
Jagnjeća kapama sa spanaćem
Sastojci: 500 g jagnjetine 1 šargarepa 1 glavica luka 2 čena belog luka 500 g spanaća ili 3 veze blitve brašno, ulje so, mlevena crvena paprika Priprema: Nekada
Sarmice od zelja
Sastojci: 500 g mešanog mlevenog mesa (juneće / svinjsko) 150 g pirinča 1 glavica crnog luka 2 veze zelja so, biber, mlevena crvena paprika, malo ulja ili masti Pripre
Posne suve punjene paprike
Sastojci: 2 manja struka praziluka 2-4 kom slatke suve paprike 3-5 kom ljute suve paprike 100 g mlevenih oraha so ulje Priprema: Za pripremu ovog tradicionalnog jel
Trljanica
Sastojci: 2 manja struka praziluka 2-4 kom slatke suve paprike 3-5 kom ljute suve paprike so ulje Priprema: Ova salata se može pripremati zimi ili leti, s tim da se
Tepana pogača
Sastojci: 1 kg brašna 1 kašičica sode bikarbone 400-450 ml mlake vode 2 ravne kašičice soli ulje za podmazivanje Priprema: Drugi naziv za ovu pogaču jeste „pre
Samsa
Sastojci : 1kg mekog brašna 500 ml mlake vode malo soli 400 ml ulja ili otopljene svinjske masti 1l kiselog mleka 5 čenova belog luka Priprema: Najverniji opis ovog jela jest