Sastojci:
150 g masti
2 jaja
½ svežeg kvasca
2 kašike mleka
kora limuna
300 g brašna
300 g šećera
1 čaša vode
1 vanilin šećer
sok od pola limuna
Priprema:
Kao i većina starinskih recepata iz vranjskog kraja i tatlije su poreklom iz Turske. U pitanju je kolač koji se peče i preliva šerbetom (slatkim sirupom). Testo: kvasac razmutiti u mlakom mleku. Umutiti mast i žumance, dodati razmućen kvasac, sve to dobro sjediniti, pa dodati brašno i izrendanu koru limuna. Testo dobro umesiti i napraviti 30 loptica. Uzimati po komadić testa, napraviti lopticu, utisnuti na hrapavu stranu rendeta i urolati da se dobije duguljast komad. Staviti u blago podmazan pleh (ili na pek papir) i peći na 200 °C dok ne porumene, a po potrebi smanjiti temperaturu na 180 °C, da ne pregore, treba da ostanu svetle boje. Peku se 15-20 minuta. Sirup: šećer skuvati sa vodom i limunovim sokom, da vri nekoliko minuta. Izvaditi pečene tatlije iz rerne, ohladiti , preliti vrućim sirupom i ostaviti da se ohlade. Preporuka: ostaviti kolač u frižideru da odstoji bar jedan dan.