Sastojci:

500 g mešanog mlevenog mesa (juneće / svinjsko)

150 g pirinča

1 glavica crnog luka

2 veze zelja

so, biber, mlevena crvena paprika, malo ulja ili masti

 

Priprema:

Ovo jelo se može smatrati „kulinarskim vesnikom proleća” i najukusnije je kada se priprema u zemljanoj posudi i ispod sača. Luk sitno iseckajte i propržite na ulju ili masti, dodajte meso i kratko prodinstajte dok meso ne promeni boju. Pirinač oprati i posebno ga obariti u vodi sa malo soli a zatim ga procedite i dodajte mesu. U smesu dodati so, biber i mlevenu crvenu papriku i sve dobro sjediniti. Listove zelja lepo oprati, iseći drške, istanjiti debele lisne nerve i ubaciti u ključalu vodu na 1 do 2 minuta da omeknu. Zatim smesu nanesite na donji deo listova i urolajte sarmice. Sarmice poređajte u podmazanu vatrostalnu ili zemljanu posudu, prelijte vodom i poklopite. Pecite 40-45 minuta u rerni na 180-200 °C, zatim skinite poklopac i sarmice zapecite još 10-ak minuta. Preporuka: sarmice služite uz kiselo mleko ili pavlaku.