Sastojci:

2 l vode

20 kašika šećera

200 g gustina

40 g vanilinog šećera ili 1 kašika vanilinog ekstrakta

5 kapi ekstrakta od jagode ili maline

 

Priprema:

Lagan kolač, jednostavan za pripremu koji se može jesti i u vreme posta. Nekada se ovaj kolač mogao naći u svakoj poslastičari, ali je vremenom neopravdano zaboravljen. U 1,5 l vode dodati 20 kašika šećera i staviti da provri. U drugi sud razmutiti gustin sa pola litre vode. Kada voda sa šećerom provri dodati joj razmućeni gustin i promešati. Ostaviti smesu da provri 5-7 minuta, pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer ili vanilin ekstrakt. Odvojiti jednu polovinu smese i dodati ekstrakt jagode ili maline. U tepsiju, nakvašenu hladnom vodom, sipati beli (bezbojni) deo, pa preko nasuti obojeni deo smese. Ostaviti kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi a zatim staviti u frižider. Preporuka: služiti sa orasima.