Sastojci :
- 1kg mekog brašna
- 500 ml mlake vode
- malo soli
- 400 ml ulja ili otopljene svinjske masti
- 1l kiselog mleka
- 5 čenova belog luka
Priprema:
Najverniji opis ovog jela jeste „prazna pita” prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Iako je potrebno veoma malo sastojaka za pripremu ove pite izvanrednog je ukusa i mirisa. Umesiti glatko testo od brašna, soli i mlake vode. Testo podeliti na deset loptica, pa svaku lopticu razviti u krug. Krugove premazati rastopljenom mašću ili uljem i spajati dva po dva. Tih pet jufki ostaviti pokrivene da stoje oko sat vremena.
Potom ih jednu po jednu razvijati na stolnjaku posutim brašnom u tanku koru do 1 m u prečniku, premazati mašću ili uljem, pa uvijati u rolnu. Ređati u pleh, iseći na komade i premazati masnoćom. Peći na 200 °C oko pola sata. Za to vreme sitno istucati beli luk i sipati u kiselo mleko, posoliti po ukusu pa preliti preko pečene pite. Vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta da pita upije preliv.
Preporuka: služiti toplo.