Sastojci :

  • 1kg mekog brašna
  • 500 ml mlake vode
  • malo soli
  • 400 ml ulja ili otopljene svinjske masti
  • 1l kiselog mleka
  • 5 čenova belog luka

Priprema:

Najverniji opis ovog jela jeste „prazna pita” prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Iako je potrebno veoma malo sastojaka za pripremu ove pite izvanrednog je ukusa i mirisa. Umesiti glatko testo od brašna, soli i mlake vode. Testo podeliti na deset loptica, pa svaku lopticu razviti u krug. Krugove premazati rastopljenom mašću ili uljem i spajati dva po dva. Tih pet jufki ostaviti pokrivene da stoje oko sat vremena.

Potom ih jednu po jednu razvijati na stolnjaku posutim brašnom u tanku koru do 1 m u prečniku, premazati mašću ili uljem, pa uvijati u rolnu. Ređati u pleh, iseći na komade i premazati masnoćom. Peći na 200 °C oko pola sata. Za to vreme sitno istucati beli luk i sipati u kiselo mleko, posoliti po ukusu pa preliti preko pečene pite. Vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta da pita upije preliv.

Preporuka: služiti toplo.