Peći na pelet su specijalne peći koje sagorevaju drvne pelete, održavajući stalnu željenu temperaturu pri radu u ekonomičnom režimimu i do 24-36 sati između dva punjenja rezervoara peletom. Ovde će biti objašnjeno koliko je bitno adekvatno održavanje peći na pelet i na koji način.

Nažalost, neki vlasnici peći na pelet, nisu svesni da njihova upotreba zahteva dosledno održavanje kako bi funkcionisanje bilo na optimalnom nivou. Kvalitet i čistoća peleta imaju glavnu ulogu u obezbeđivanju kontrole sagorevanja. Osnovno čišćenje se obavlja na dnevnom i nedeljnom nivou od strane vlasnika peći na pelet.

U dnevno čišćenje spadaju:

  • Pražnjenje  pepeljare kotla,
  • Otklanjanje naslaga pepela u donjem delu ložištu (ako ih ima),
  • Čišćenje ložišta u kome sagoreva pelet,
  • Usisavanje oko cevi grejača,
  • Čišćenje komore gde se postavlja ložište,

Čišćenje pepela u turbulatorima: pomerati ručicu gore dole. Ručica podiže i spušta spiralne turbulatore koji su smešteni u cevima termičkog izmenjivača, tako da pepeo koji se tu nagomilao padne u donju pepeljaru. Čišćenje se može vršiti i u toku rada peći.

Nedeljno čišćenje koje obavlja korisnik podrazumeva:

  • Pražnjenje donje pepeljare i usisavanje uglova i detaljno čišćenje te komore,
  • Četkom za čišćenje, očistiti kanale iznad ložišta,
  • Provera turbulatora kao kod dnevnog čišćenja.

Mesečno čišćenje:

  • Čišćenje rezervoara za pelet (usisavanje prašine na dnu koja se nagomilava iz džakova peleta)
  • Provera prohodnosti dimovodnih cevi (preporuka je čišćenje na 2 – 3 meseca, otvaranjem poklopca revizionog dela na T-račvi - početak dimovodne cevi kod kotla i usisavanjem pepela, a jednom u 3 meseca čisti se i ulaz dimovodne cevi u dimnjak).

Kod svih kotlova na pelet usisivač je dobrodošao za fino održavanje. Može se i bez njega, ali je praktičan radi usisavanja sitne prašina u uglovima koji su nedostupni i pokriveni pepeljarom. U ponudi Alfa Plama možete pronaći specijalno napravljeni usisivač za ovu namenu.

Podsećamo da upotrebom peleta sertifikovanih proizvođača sa oznakom EN Plus sertifikata koja je vidljiva na pakovanju, obezbeđujete dugotrajniji i efikasniji rad peći. Učestalost čišćenja direktno zavisi od kvaliteta peleta. Upotrebom peleta neadekvatnog kvaliteta rizikujete da vaša peć ostane zapušena ili da je čistite nekoliko puta dnevno.

Redovno čišćenje sa vaše strane će povećati dugovečnost vašeg uređaja i osigurati Vam prohodnost odvoda dimovodnih gasova tako da dim izlazi kroz dimnjak, a ne da bude sprečen usled zapušenosti komora za sagorevanja.

Pored rutinskih čišćenja koje obavljate sami, preporučuje se i detaljnije čišćenje peći koje obavlja stručno lice. Po završetku grejne sezone čišćenje treba da obavi i ovlašćeni serviser. Ukoliko niste sigurni da ste dobro održavali peć ili ukoliko želite da je pripremite za sledeću sezonu, jednostavno zakažite godišnji servis koji će Vam to obezbediti.

Prljave peći ne mogu da rade punim kapacitetom! Svaka zapuštenost kanala za odvod dima smanjuje efikasnost peći i do 30 %.

Mnogi korisnici često pitaju „Kada je najbolje vreme da proverim svoju peć na pelet?“
Preporučujemo da zatražite uslugu čišćenja tokom vansezone i pripremite se za predstojeću sezonu. Tokom procesa čišćenja, primenjuje jednostavna dijagnostika kako bi se osiguralo da svaka komponenta funkcioniše.

Još jedno uobičajeno pitanje koje klijenti postavljaju je: „Šta sve podrazumeva godišnje čišćenje a ja to nisam uradio?". Evo razlike:

Prilikom čišćenja, ovlašćeni serviser  primenjuje iscrpnu metodu provere svih komora za sagorevanje koje se nalaze unutar peći i nisu dostupne za redovno održavanje. Proverava se sistem odvoda dima i pažljivo proverava njegova zaptivenost. Peć, izmjenjivači toplote, prostor za sagorevanje, ventilator i spremnik za pelet se takođe čiste za vreme godišnjeg servisa koji traje 2 – 3 h.

Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite koliko je važno redovno održavanje i čišćenje peći na pelet kako biste postigli maksimalne performanse i uštede goriva.

Putem linka možete pronaći video uputstva za čišćenje peći na pelet, a naša Služba tehničke podrške biće na raspolaganju za sva vaša pitanja.