Da li ste razmišljali o tome da pepeo nije samo otpadak koji ostaje nakon sagorevanja već naprotiv, može biti vrlo korisno sredstvo u kući i bašti? Pepeo obiluje solima raznovrsnih minerala i veoma je rasprostanjena njegova upotreba u poljoprivredi ali ne treba zanemariti ni njegovu upotrebnu vrednost  u kućnim uslovima. Mi smo pronašli nekoliko načina kako da iskoristite pepeo i rešite neke svakodnevne probleme a Vi ako nam ne verujete, isprobajte:

Očistite staklo na vratima ložišta – najjednostavniji način upotrebe pepela. Vlažan sunđer uvaljajte u pepeo i time istrljajte staklo na vratima ložišta sa unutrašnje strane. Nakon toga, vodom isperite i obrišite staklo.

Uklonite fleke – pasta od vode i pepela odlična je za uklanjanje fleka na odeći i nameštaju ali i za visok sjaj srebrnog posuđa.

Uklanjanje neprijatnih mirisa – pepeo deluje kao sirće za uklanjanje neprijatnih mirisa iz prostorija i frižidera. Samo ostavite pepeo u posudi nekoliko dana da upije aromu neke ubuđale namirnice.

Rešite se štetočina u bašti i kući – mravi, puževi, miševi i raznorazni insekti ne podnose pepeo tako da ćete posipanjem pepela po bašti ili ćoškovima u podrumu oterati ove štetočine.

Napravite prirodni sapun – potapanjem pepela u vodu, dodavanjem svinjske masti i kuvanjem dobija se sapun koji dobija čvrstu formu kada se ohladi.

Očistite svoje kućne ljubimce od buva – napravite pastu od pepela i sirćeta i time namažite svoje životinje. Nakon što pasta odstoji, možete da okupate svoje mezimce.

Sprečite nedostatak kalcijuma kod pojedinih biljaka – posipanjem pepela u rupu prilikom sađenja možete sprečiti nedostatak kalcijuma kod biljaka koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk ali i ruže.

Otopite led – posipanjem pepela ubrzavate proces otapanja leda u svom dvorištu, terasi ili na pragu svog doma.

Nakon svega ovoga naredni put kada krenete da bacite pepeo iz ložišta dobro razmislite da li biste negde mogli da ga iskoristite.