Glavni meni
SrpskiSrpski

Pozovite nas

017/7-155-155 Servisni call centar
017 421-121 Centrala Vranje
017 423-280 Služba prodaje
017 424-170 Prodavnica Vranje

Preuzimanje

P : Koje su preporuke proizvođača za kuvanje i pečenje?

 • O :


  KUVANJE LETI


  U vreme toplih dana štednjak na čvrsto gorivo  se uglavnom koristi za  kuvanje. Kod štednjaka sa dva položaja rešetke, kuvanje leti obavljati sa     gornjim položajem rešetke. Vrata pećnice se drže zatvorena. Najbolje je koristiti lonac sa jakim dnom i odgovarajućim poklopcima.


  KUVANJE ZIMI


  U vreme hladnijih dana  štednjak na čvrsto gorivo se uglavnom koristi za zagrevanje prostorija. Radi postizanja maksimalnih rezultata, koristiti suvo drvo. Kod štednjaka sa  dva položaja rešetke, grejanje  i kuvanje obavljati vršiti sa donjim položajem rešetke. Klapna za zagrevanje  mora biti zatvorena a regulator vazduha maksimalno  otvoren. Po završetku kuvanja, regulator vazduha staviti na označeno mesto za nominalni kapacitet toplote.


  PEČENJE


  Za pečenje kolača i mesa, potrebna je ravnomerno raspodeljena toplota. Da bi se  postigla ova ravnomernost  i  dovoljno visoka  temperatura , pećnica mora biti zatvorena klapnom za zagrevanje kako bi bila unapred zagrejana. Ukoliko je štednjak zagrejan na željenu  temperaturu,  stavite  ono što pečete u pećnicu. Ne dozvolite da se stvori veoma jak žar, već je potrebno stalno dodavati gorivo u malim količinama. Za pečenje mesa potrebna Vam je značajno  viša temperatura,  nego što je  slučaj sa pečenjem kolača. Dakle, vreme pripreme je nešto duže i obavezno je unapred zagrejati rernu.

Nazad