Glavni meni
SrpskiSrpski

Blog  > Kuvanje  > Slaniši  > Mekike

  • Mekike.png 03. 06. 2019.

     

    Sastojci:


    500 g brašna,
    15 g svežeg kvasca,
    1,5 kašičica šećera,
    2 kašičice soli,
    300 ml mlake vode,
    50 ml ulja,
    250 ml ulja za prženje.


    Priprema:


    U toploj vodi rastvoriti šećer, kvasac i 2 kašičice brašna, ostaviti desetak minuta da kvasac nadođe. U posudu sa  brašnom dodati so, promešati i naliti pripremljen kvasac, 50 ml ulja i zamesiti glatko testo, pokriti posudu salvetom ili platnenom krpom i ostaviti u toploj prostoriji tridesetak minuta dok se testo ne udvostruči. Na pobrašnjenoj površini obraditi testo još jednom blago rukama, kidajući manje komade i od njih praviti valjuške od testa - loptice, od ove količine testa oko 20  - 25 komada. Loptice od testa ređati na brašnom posutoj podlozi - tacni,  pokriti platnenom krpom, ostaviti tako pripremljeno testo da odmara 10 - 15 minuta u toploj prostoriji. Naliti malo ulja na tiganj i zagrejati ga, svaku lopticu istanjiti - razvući prstima što tanje i pržiti testo po par minuta sa jedne i sa druge strane, u zavisnosti od jačine vatre, da mekike dobiju lepu zlatno žutu boju. Pečene mekike ređati na papirni ubrus ili salvetu da upije višak ulja. Poslužiti vruće mekike uz sir, pavlaku, jogurt, kiselo mleko, šećer ili džem, svakako će biti odličan izbor za doručak ili večeru, a osećaj baš onakav, kao da ste kod bake u goste, ušuškani u toplini doma.... Zanemarite to što kuhinja miriše na pečeno testo, zanemarite miris pečenog testa u kosi i odeći, zadovoljstvo i toplina tog trenutka vredi više od svega toga...


    Prijatno!


    Recept poslala: Tatjana Stojanović



Nazad